My Cart

Glucosamine

Glucosamine is een uit suiker samengestelde stof dat in het lichaam van het paard gemaakt word. Het wordt in veel moleculen van het lichaam van het paard opgenomen, met inbegrip van het kraakbeen in gewrichten. Echter is glucosamine niet nodig voor de synthese van kraakbeen. Het lichaam gebruikt de suikers als bouwstenen voor kraakbeen. Ook kleine hoeveelheden glucosamine zijn te vinden in de bloedsomloop van paarden. Glucosamine dat wordt gegeven als supplement bestaat voornamelijk uit de schelpen van schaaldieren.

Er zijn twee soorten glucosamine zouten: glucosaminehydrochloride en glucosaminesulfaat. Of de één of ander kwalitatief beter is, is nog de vraag. Beide verbindingen worden gesplitst in glucosamine. De smakelijkheid van glucosaminesulfaat is waarschijnlijk hoger dan glucosaminehydrochloride.

Een aantal studies in reageerbuizen hebben uitgewezen dat glucosamine biologische activiteit laat zien en een aantal verschillende gunstige effecten in kraakbeencellen heeft. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de studies zijn uitgevoerd met een hoeveelheid glucosamine in de reageerbuis die niet gehaald kan worden door het voeren van de stof bij paarden. Twee tot vijf procent van de glucosamine dat gevoerd wordt aan het paard is bruikbaar voor het lichaam. Eén studie, uitgevoerd op gekweekte kraakbeencellen, laten een gunstig effect zien. Het gehalte aan glucosamine stijgt wanneer zich een ontsteking bevindt in de gewrichten. Dit verhoogt de kans dat glucosamine nuttig is voor de behandeling van artritis in gewrichten.

Op dit moment is de aanbevolen hoeveelheid glucosamine 2000 milligram per 100 kilogram paard per dag.

Er is een hoop tegenstrijdig bewijs over de werkzaamheid van glucosamine, chondroïtine en MSM. In drie klinische proeven heeft men gekeken naar de werking van de combinatie glucosamine hydrochloride en chondroïtine sulfaat bij paarden. Alle drie de proeven gaven een positief effect, er wordt voorgesteld dat de combinatie een symptomatisch verlichting geeft bij kreupelheid.

Uit onderzoek is ook gebleken dat de combinatie, 4:3 glucosaminesulfaat:chondroïtine, een beter effect geeft dan beide stoffen apart. Veel gewricht supplementen voor paarden combineren deze twee stoffen, soms met nog andere ingrediënten. Vaak zie je bij deze producten een te lage dosering van 1 of beide stoffen. Het is daarom belangrijk voor een product te kiezen dat een combinatie is van beide stoffen, met een goede dosis glucosamine, voor pijnstilling, en een zo goed mogelijke dosis chondroïtine. Houd in gedachte dat deze twee stoffen de hoekstenen zijn van elk gewricht supplement.

Log in

Cart