My Cart

Anatomie

De anatomie van het paard verwijst naar de algehele lichaamsbouw van het paard. Hiervoor kijken we eerst naar de verschillende delen van het paard en de functie daarvan, zodat we een beter inzicht krijgen in het functioneren van het paard.

Skelet

Het skelet van het paard heeft 3 grote functies in het lichaam. Het beschermt vitale organen, biedt lichaamsbouw en geeft steun aan zachte delen van het lichaam. Paarden hebben 205 verschillende botten, welke verdeeld zijn in het appendiculair skelet (de benen) en het axiale skelet (de schedel, ruggengraat, borstbeen en ribben). Botten zitten vast aan spieren doormiddel van pezen of ligamenten. In botten worden onder andere mineralen opgeslagen en rode bloedcellen gevormd.

Ligamenten

Ligamenten verbinden botten met botten of botten met pezen. Ze zijn van vitaal belang voor het stabiliseren van gewrichten en fungeren ook als ondersteunende structuren. Ligamenten bestaan uit vezelig materiaal dat in het algemeen erg sterk is. Dankzij de slechte doorbloeding van ligamenten hebben verwondingen hieraan veel tijd nodig om te genezen.

Pezen

Pezen zijn delen van bindweefsel dat spieren aan botten, kraakbeen of andere pezen verbind. Een belangrijke functie van pezen is het opvangen van beweging en het vertalen van de kracht, afkomstig van de spieren, naar beweging van het paard. Het helingproces van pezen kost veel tijd, ook hier is er een slechte doorbloeding. Dit verminderd de transport van nutriënten en zuurstof naar de pezen. Als de pees eenmaal beschadigd is geweest zal dit altijd een zwakke plek blijven omdat de collagene vezels niet meer in een sterk lineair patroon liggen. Evenals het littekenweefsel binnen de pees vermindert de elasticiteit in het beschadigde gebied.

Hoeven

De hoef van het paard is een sterker en dikkere versie van het menselijke vinger of teennagel. Het bestaat uit hetzelfde soort materiaal, voornamelijk uit keratine. Keratine is een sterk eiwit molecuul. De hoef bevat ook een groot aandeel zwavel bevattende aminozuren, welke bijdragen aan de hardheid en veerkracht. Vasculaire vouw-achtige structuren, genaamd lamellen, houden het teenbotje op zijn plek in de hoef.

 

Log in

Cart